Ondernemer en ondernemen


Als zelfstandig salariskantoor ben ik een ondernemer en onderneem ik zoals dat dan heet.

Nu kan je dat op meerder manieren uitleggen. Ben ik aan iets onder handen aan het nemen, of ga ik aan de slag, of start ik iets op. Het kan natuurlijk ook zijn dat ik iets opbouw.  Ik kan iets inzetten of erop wagen maar ik kan me ook ontplooien of ben ik simpelweg gewoon met iets begonnen.

Allemaal betekenissen van het ondernemen en ik snap het dan ook dat je als ondernemer de weg kan kwijtraken. Zoveel manieren om geld te verdienen!

Maar de meest in het oog springende betekenis is wel die van wagen (nee niet de auto maar het werkwoord). Als ondernemer waag je, je zet jezelf in de kijker en je komt met je hoofd boven het maaiveld uit. Althans als je naar mijn idee succesvol wilt zijn als ondernemer. Je moet durf en lef hebben en risico’s nemen. Je bent als ondernemer een avonturier en je hebt de moed te riskeren dat je op je bek gaat. Je probeert en als het niet goed gaat probeer je het weer op een andere manier en als dat niet goed gaat neem je weer een andere koers.

Het klinkt als de Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides, op de golven van het ondernemingsgetijde gebeuren er onwaarschijnlijke dingen.

Ten strijde!

Maar is dat in mijn praktijk dan ook zo? Ik geef toe er is wel wat van waar, ik bouw op, mijn bedrijf groeit en met dat het groeit, groeit ook mijn verantwoordelijkheid en heb ik meer durf en lef nodig om het verder te laten groeien. Ik ga op mijn bek, sta weer op en start opnieuw.

Waar ik achter gekomen ben voor mijzelf is dat ik eerst zaken zelf wil ontdekken, weten hoe het in elkaar zit voordat ik een expert inschakel om die het eventueel te laten doen. Een goed voorbeeld daarvan op het moment is de on-line marketing. Ik snapte dat eerst gewoon niet, nu gelukkig een beetje meer. Dat het daardoor minder snel gaat dan ik misschien zou willen is ok maar ik heb wel weer meer geleerd! Zo is een ondernemer van alle markten thuis. Let op ik bedoel niet dat de ondernemer een expert op alle gebied is, maar hij/zij weet voldoende van veel zaken af om te beoordelen wat voor hem of haar nodig is voor zijn of haar bedrijf. En zo kan ik als salariskantoor andere werkgevers helpen door het doen van juist dat waarin ik goed in ben zodat zij dat ook kunnen doen!

En toch vind ik dat een van de allerbelangrijkste afgeleide betekenissen van het ondernemen is dat ik mezelf ontplooi en als gevolg daarvan is ook hier de titel van toepassing Oei ik groei!

 

Over Pauline:

Pauline van Huijstee is eigenaar van salariskantoor Zout Services en verzorgt dagelijks loonstroken voor medewerkers van bedrijven uit allerlei branches, en aangiftes loonheffingen naar de belastingdienst voor de werkgevers. Ze werkt veel samen met administratiekantoren die de salarisadministratie van hun klanten uit handen hebben gegeven. In haar blog vertelt ze over wat ze in de praktijk van een salariskantoor allemaal tegenkomt.

Saai werk vindt ze het werk niet, naast de kennis om salarisadministraties te voeren is het van belang om ook kennis hebben van arbeidsrecht en de sociale wetgeving. Het is een uitgebreid gebied waar je vaak lastige onderwerpen tegenkomt. Het is zaak dat je het ook en duidelijk kan uitleggen aan werkgevers en administratiekantoren.

Like Zout Services op facebook